Kapaklı'da yaşayan insanların % 90'ı Türkiye'nin 81 ilınden göç ederek Kapaklı'ya yerleşmişlerdir. Dolayısıyla her yöreden, her kültürden insana rastlamak mümkündür. İnsanlar geldiği yöreye ait şivelerin,yemeklerin,giyimlerin,adet ve geleneklerin bazılarının hala devam ettirmektedirler. Ancak zaman geçtikçe bazı gelenekler değişmekte bazıları da unutulmaktadır.
Bölgesel ve yöresel dernekler vasıtasıyla bazı etkinlikler düzenleyerek insanlar bir araya gelmekte tanışmaya, kaynaşmaya ve bazı geleneklerini sürdürmeye çalışmaktadırlar. Kapaklı yeni kurulan bir ilçe olduğu için pek çok kurum yeni kurulmaktadır.Halk eğitimi merkezi, kültür merkezi, sinema salonları, tiyatro salonları, ticaret ve sanayi odasi, esnaf odasi, şoförler odasi gibi halkın sık sık bir araya gelebileceği, tanışıp kaynaşabileceği ve kültür etkinliklerinin yapılacağı sosyal alanlar bulunmamaktadır. Zaman zaman belediyemizin düzenlediği etkinliklerde ve milli bayramlarda bir araya gelerek bu ihtiyacı karşılamaya çalışmaktadırlar. İnsanların çoğu göç geldiği ve çeşHiî yörelerden oldukları için komşuluk ilişkileri de çok fazla gelişmemiştir. Ancak en sevindirici husus bu kadar farklı yöreden gelen insanların, kültürel çatışma olmadan bir arada barış içinde yaşayabilmeliridir.
Çeşitli yörelerden gelmiş insanlar Kapaklı'nın belli bölgelerinde değil her yöne dağılmış vaziyettedirler. Yani bir apartmanda ve ya bir cadde ve sokakta her yöreden insan bulunmaktadır. Farklı yörelerden gelen bu insanlar tanışıp evlenmekte ve birbirlerinin kültürlerini tanıma şansı yakalamaktadırlar. İlerleyen zamanlarda Kapaklı'da bir çok kültürün bir arada yaşadığı kaynaştığı çok çeşitlilik gösteren kendine has, çok renkli bir kültürü olacağı aşikardır.
0 yorum: