Kapaklı Belediyesi 1986 yılında belde belediye tüzel kişiliğini kazanmıştır.Belediye İlk olarak Cumhuriyet Mahallesi Pınar Bulvarı Yeni Cami Caddesi No:4 adresinde bulunan 2 katlı binada hizmetlerine başlamış ,olup 5 yıl burada hizmet verdikten sonra 1991 yılında Atatürk Mahallesi Pınar Bulvarı Belediye Meydanında bulunan iki katlı binada hizmetlerine devam etmiştir.Şuan kullanılan modern Belediye hizmet binasına 2011 yılında geçilmiş olup,halen bu binada hizmetlerini sürdürmektedir.
06.12.2012 tarihinde 28489 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan On Dört ilde Büyükşehir Belediyesi Ve Yirmi Yedi ilçe kurulması İle Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun gereğince 30.03.2014 tarihi itibariyle Belde belediyesi tüzel kişiliği kaldırılarak ,Kapaklı ilçesi tüzel kişiliğini kazanmıştır. Belediye kuruluşundan bugüne kadar görev yapan belediye başkanlarının isimleri ; Recep Güven ( 1986-1989 ) , Enver ÖZEL ( 1994 - 1999 ) , Şemsettin DUBAZ ( 1989 - 1994 / 1999 - 2004 ) İrfan MANDALI ( 2004-2009 / 2009-2014 / 2014 - 2019)
Halk arasında 93 Harbi, bir başka deyişle Osmanlı-Rus Savaşı, Rumi 1293–Miladi 1877/1878 yıllarına rastlamaktadır. Bir başka tanımla adına destanlar düzenlenmiş milletin Osmanlı Paşası Plevne müdafası ile tarihimizde yerini alırken o günlerde işgal altına girmeyi kabullenmeyen ahali düşman Tuna Nehri`ni geçmeden çareyi İstanbul istikametine kaçmada bulmuştur. Bu insanların (Atalarımız) kalkış yerleri bugünkü Bulgaristan`ın Veliko Tırnavo ilinin Sofya yolunun geçtiği vadideki Novoselo (Nosel) Balvan, Yemen, Selvi, Sürat, Malkoç ve Karalar köyleridir. Binbir güçlüklerle buralara kadar gelebilmişler ve Saray, Çerkezköy (Türbedere) merkezleri ve köylerinde iskana tabi edilenler olduğu gibi, yeni köy kurmak zorunda kalanlar da olmuştur.
Osmanlı Devleti`nin o zamanki padişahı Sultan II. Abdülhamit Han zamanında Edirne sancağı Tekfurdağı (Tekirdağ) vilayeti Saray kazası Türbedere (Çerkezköy) nahiyesine bağlı olarak Ferman – Şahane ile Novaselo (Nosel) Yemen ve Balvan`dan göç eden atalarımız tarafından yeni kurulan köylerden biridir. Merkezinde kaynaksuyu olan bu yerin üzeri kapatılarak, kuyu haline getirilmiştir. İlk yerleşim bu kuyu etrafında başlamış ve köy adını da, bu kuyudan alarak “KAPAKLI PINAR” köyü olmuştur. Ormanlık bir arazi olan yerlere ağaçlar çatılmak suretiyle üzerlerine toprakla örtülen koptarlar yapılarak iskana başlanmıştır. Köyün camisi de padişah emriyle üst katı mektep, alt katı mescid olarak o tarihlerde yaptırılmıştır.
128 yaşında olan köyümüzün (Beldemizin) ilk yıllarda muhtarları kahvelerde ve kendi aralarında itimat ettikleri kişilere mühür verilerek başlandığı rivayet edilmektedir. Bu kişilerin görev süreleri tam olarak bilinmemektedir.
O tarihlerde köyün beklide çizen bir muhtar çıkıyor ortaya (Soyadı Kanunu yok), lakabı Mandalı Osman. Halkın Osman Efendisi ( Bugün Beldemizin Belediye Başkanı İrfan Mandalı ve Meclis üyesi Güray Mandalı`nın dedelerinin babası. Yani Başkanın büyük dedesi. 1930`lu yıllara rastlayan çalışmalarını şöyle özetleyebiliriz. Merhum Osman Efendi köyün dışında kalan arazileri çok düzgün şekilde ölçtürerek hisseler biçiminde köylülere dağıtıyor. Köyün (Muhtarlığın) giderlerine katkı olsun diye köy tarlaları bıraktırıyor. Köyün Camisi için ayrıca tarla bıraktırıp icarını cami giderlerinde kullandırıyor. Bugün jandarma karakol komutanlığı, Beyaz Saray Düğün Salonu ve Kapaklı İlköğretim Okulu`nun bulunduğu araziyi köy(millet) bahçesi adı altında çeşitli meyve ve diğer cins fidanlar yetişmesi için hazırlıyor. Bunların dışında günümüzde dahi olmayan hayvan mezarlığı(köy dışında) bıraktırıyor. En büyük hizmeti de birçok karşı fikre direnerek ve imece yoluyla Kapaklı Pınar Köyü`ne üç dershane, bir büyük salon, bir müze ve öğretmenler odası bulunan iki kat (altı bodrum) ilköğretim okulu yaptırıyor. 1937 yılında öğrenime başlayan okulun öğretmenlerini de sık sık ziyarete gidip dertlerini, ihtiyaçlarını soruyor. Kendi işlerinde de topluma öncülük ediyor. O günlerin koşullarında bir otel (iki kat) altı kahvehane, bir büyük han. Köye gelen hayvan arabalı yolculara hizmet verildiği gibi hayvanlarının da kalacak yerlerini temin ettiriyor. Bunlara ilave av tüfeği dahil birçok eşyası bulunan bir alışveriş merkezi yaptırıyor ve işletiyor. Aynı yıllarda köyün diğer sakinlerinden Ferhat Ağa ve Tahir Ağa da aynı tür otel ve han yaptırarak, Kapaklı Pınar Köyünün ilerlemesinde katkıda bulunmuşlardır. 1939 yılında vefat eden Osman Efendi (Mandalı) nın yerine muhtar, İbrahim Efendi (Güven) oluyor. Osman Mandalı`nın yanında katip olarak çalışan İbrahim Efendi(Güven) bir dönem Kapaklı Köyü`ne hizmet ediyor. Daha sonra 1940 yıllarına da Fazlı Çoban damgasını vuruyor. (Salihağa Fazlı). Birkaç dönem muhtar kalan Fazlı Çoban 1950 seçimleri ile muhtarlığı Hasan Büyükbaş`a devretmiştir. 1960`lı yıllardan sonra sırasıyla Akif Dubaz, Bilal Yılmaz, Veysel Pilaslı, Ali İhsan Mandalı, Nuri Canbaz, Halim Danacı ve Recep Güven öncülüğünde köy Belde (Belediye) oluyor. Bu çalışmalar sırasında Hüseyin Dubaz da muhtar olarak köye hizmet ediyor, adları geçen muhtarlarımızın da köyümüze büyük faydalar sağlayan çalışmaları ve hizmetleri olmuştur.
Kaynak:kapaklı.bel.tr
0 yorum: